Wijk de Poorten

Hits: 24207

Op de kaart van Harderwijk beslaat wijkgemeente De Poorten het deel tussen het water en de lijn Oranjelaan/Verkeersweg/Newtonweg. De activiteiten concentreren zich in de Plantagekerk, Stationslaan 136. Wijkpredikant is dominee  Ds. M. van Meijl-Buitink.

Wijkgemeente De Poorten ontstond in september 2014 bij de reorganisatie van de Protestantse Gemeente Harderwijk en is de bundeling van de voorheen gereformeerde Plantagewijk en het westelijke deel van de voorheen hervormde wijkgemeente Nieuwe Kerk. Als jonge wijkgemeente met vogels van verschillend pluimage werkt de wijkkerkenraad aan een nieuw profiel. Vast staat dat het een veelkleurige wijk wordt, die het beste uit twee geloofstradities wil verenigen. De ene traditie stond bekend om het zoeken, naast de ‘traditionele’ diensten, naar nieuwe vormen van vieren, zoals de ingetogen en soms meditatieve Iona- en Taizévieringen. De andere was de broedplaats van de Fonteinvieringen met hun sterk evangelische karakter. Gezamenlijk ontwikkelden zij o.a. de serie Passiestonden in de Stille Week voor Pasen. Genoeg ingrediënten om een veelkleurige wijk te vormen.

De wijkgemeente wil blijven proberen de tijd te verstaan en ook inspelen op het liturgische bewustzijn van deze tijd. Een zorgvuldige liturgie is nog altijd een van haar kenmerken. De post-moderne theologie van deze tijd en het zoeken naar een persoonlijk(er) geloofsbeleving - kenmerkend voor vandaag de dag - trekken in de huidige situatie hun sporen. De gemeente staat open voor veranderingen, en treedt die positief tegemoet. Ze wil ruimte geven aan het persoonlijke verlangen van mensen om te groeien in hun geloof. Ze wil, gevoed vanuit de Bron, zoeken naar de betekenis van het Evangelie in deze tijd, voor elkaar en voor de samenleving, dichtbij en ver weg.

Bij het aantreden van Marissa van Meijl als nieuwe wijkpredikant kon het wijkbestuur zich in volle omvang presenteren. Op de foto v.l.n.r.: ds. Marissa van Meijl, Hans Kuijken, Annelies Middelkoop, Karel Bosselaar, Ada Brouwer. Voor: Marja Bakker, Hetty Slaper en Elles Stoffer. Achteraan v..l.n.r. Anita de Weerd, Eelko Kootstra, Klaske Andringa, Govert van der Boom en Janny Bast.

wijkkerkenraad De Poorten nov 2018a