Houd moed, heb lief

Hits: 955

Houd moed 11062020

Van WhatsApp naar Geveldoek! Er hangt nu een banner aan de gevel van de Plantagekerk met de tekst ‘Houd moed. Heb lief’. Een getuigenis voor de omgeving en onszelf. In navolging van de Protestantse Gemeente Heerenveen zijn veel gemeenten hier mee aan de slag gegaan. Zo kwam het idee

op om dit ook te doen in een WhatsApp groep binnen het Fonteinwerk wat uiteindelijk zijn weg vond in andere overleggen waarop enthousiast werd gereageerd. Nog belangrijker het idee is nu ook echt in praktijk gebracht. De woorden van 1 Korinthe 13:7 liggen als basis onder deze banner zo vertellen de oorspronkelijke initiatiefnemers uit Heerenveen. 'Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden' (Bijbel in Gewone Taal) Het is deze liefde die ons moed geeft! Belangrijker nog niet alleen ons, maar ook de omgeving van het gebouw. Ook als we het niet zien zitten of ons volhouden veel energie kost, is het de gemeenschap die ons weer online doet afstemmen. Of we zoeken elkaar op voor een telefoontje of een wandeling. Liefde die ons moedig maakt, om te blijven geloven in een goede uitkomst. Om te blijven geloven dat God deze periode ten goede kan keren en gebruiken om ons en anderen dichter naar Hem toe te trekken. 

En wat is er eerst? Liefde of moed? Ik denk dat ze elkaar in balans houden en beiden met ons hart te maken hebben. Soms is eerst de moed ofwel lef en komt de liefde later. En andere keren is het andersom. Het woord lef is een Jiddisch woord dat komt van het Hebreeuwse “lev”. Dit bekent hart. En van daaruit ook moed, durf. Iemand die lef heeft, is moedig, en durft veel te wagen. En soms is er eerst Zijn liefde die ons moedig maakt om nieuwe dingen te proberen, om dankbaar te zijn met wat er is. Dus ook een tekst die we tegen ons eigen hart mogen uitspreken: “Houd moed en heb lief mijn hart!”. 

‘Houd moed, heb lief’ is bovenal een getuigenis naar anderen om vol te houden, om te vertrouwen en om lief te hebben. Onze ‘grote’ missionaire opdracht om uit te delen van wat we aan moed en liefde ontvangen. En dat geloven iets is wat ons door periodes met weinig moed, wantrouwen, liefdeloosheid en angst heen trekt om toch te kunnen zeggen: “ik heb moed en heb Hem en jou lief”. Getuig jij mee?