Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking

Hits: 44965

Gelukkig begrijpen we in onze gemeente goed dat de wereld veel groter is dan Nederland. Voor Zending en Werelddiaconaat is dan ook veel aandacht. De meeste informatie die onze Protestantse Gemeente ontvangt is afkomstig van Kerk in Actie, de landelijke organisatie die namens een aantal kerken in Nederland contacten onderhoudt met kerken en christelijke organisaties over de hele wereld en honderden projecten van lokale partners steunt. Het is dus al lang geen eenrichtingsverkeer meer waarbij wij vanuit Nederland zouden bepalen wat de prioriteiten zijn die moeten worden aangepakt. En omgekeerd inspireren en bemoedigen zij ons in Nederland en bevragen ons op onze geloofsbeleving en op wat dat voor ons handelen betekent.

In onze gemeente is al jaren een werkgroep ZWO actief. We proberen gemeenteleden zo goed mogelijk op de hoogte te houden hoe kerken elders de blijde boodschap doorgeven en inspelen op de noden in hun omgeving. Bij collecten voor ZWO delen we folders uit, in de 40 dagentijd zijn er boekjes voor geïnteresseerden, we schrijven in Samen Geroepen of we staan na een kerkdienst met brieven en handtekeningenlijsten voor  Amnesty International of voor een groet aan gevangenen in binnen- en buitenland.

Gemeenteleden krijgen bij de actie Kerkbalans ook de mogelijkheid om bij te dragen voor ZWO. Uit de lijst van projecten van Kerk in Actie kozen we 3 projecten die we enkele jaren steunen, we besteden hieraan ongeveer 80% van het geld dat we binnen krijgen.

Projecten die de PGHarderwijk steunt voor  2022/2023

1 Guatemala: een vakopleiding voor inheemse jongeren WO19271

Guatemala

Guatemala kent veel geweld en corruptie, mede door de gruwelijke burgeroorlog die het land decennia lang teisterde. De sociale en economische ongelijkheid in het land zijn groot. Vooral jongeren die tot de Maya-bevolking behoren hebben nauwelijks toegang tot onderwijs en weinig kans op werk. De organisatie Vredescentrum Barbara Ford biedt 80 jongeren per jaar een vakopleiding,  bijvoorbeeld tot imker of een opleiding textiel bedrukken. Zij brengen de jongeren vervolgens samen in coöperaties, waarbij ze gezamenlijk een onderneming starten. Tijdens hun opleiding volgen ze een training van 60 uur over sociaal-economische rechten in Guatemala. Ook zal de door jongeren geleide coöperatie voor honingproducenten in de Quiche regio worden ondersteund. Het Vredescentrum Barbara Ford biedt jongeren zo een unieke kans om een eigen inkomen te verwerven en hun levensomstandigheden structureel te verbeteren. Dat geeft hen hoop op een goede toekomst. Wij steunen dit project met €10.000,- in 2022.

2 Kerk versterkt werk en positie van boeren (Zuid-Sumatra) WO19271

Het is niet eenvoudig om als boer in Zuid-Sumatra het hoofd boven water te houden. Veel boeren zijn arm en er zijn veel conflicten over landeigendom. Yabima, de diaconale organisatie van de kerk van Zuid-Sumatra, leert boeren op te komen voor hun rechten, leert hen ecologische landbouwmethoden waarmee de grond gezond blijft en de opbrengst toeneemt. Yabima helpt de boeren ook bij het opzetten van spaar- en kredietgroepen, zodat zij kunnen investeren in nieuwe zaden of een stalletje om hun produkten te verkopen. Daarnaast organiseert Yabima activiteiten voor mensen met verschillende religies en etnische achtergronden, met als doel respect en begrip voor elkaar te krijgen. Het project wordt gesteund met €15.000,- in 2022, 2023 en 2024Zuid Sumatra

3 Egyptisch Bijbelgenootschap    Z009195

Egyptisch bijbelgenootschap.png
Bijbels zijn in Egypte lang niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Veel christelijke gezinnen hebben geen geld om een Bijbel te kopen. Dankzij dit jaarlijkse bijbelspel, landelijk georganiseerd door het Egyptisch Bijbelgenootschap, lezen tienduizenden kinderen(6-12 jaar) tóch bijbelverhalen. En hun familie doet mee!  De kinderen kunnen de vragen niet beantwoorden zonder de hoofdstukken te lezen en moeten daarbij hun ouder(s), broer of zus om hulp vragen. Zo gaat de hele familie aan de slag met de Bijbel. De competitie wordt afgesloten met een groot festival op verschillende plekken in Egypte. Dat is een groot feest met cabaret en muziek en de kinderen krijgen allemaal een kleurplaat van een bijbelverhaal. Elke kerk komt er met een kindergroep naar toe voor een wedstrijd over wat de kinderen thuis hadden geleerd. De winnaars krijgen een prijs, bijvoorbeeld een geïllustreerde Bijbel. Ieder jaar staan er een of meer nieuwe bijbelboeken centraal in de competitie. Het project wordt gesteund met €15.000,-  in 2022, 2023 en 2024.

                                        ---------------------------------------------------------------------------

Daarnaast steunen we projecten die voor het merendeel worden aangedragen door mensen in Harderwijk. Enkele voorbeelden: Stichting Muhoza geeft steun d.m.v. microkredieten aan weduwen en wezen in Rwanda voor verbetering van leefomstandigheden, onder andere door het bouwen van biogasinstallaties. Stichting FEMME, is een kleinschalig dorpsproject in Togo en draagt bij aan scholing van meisjes en wil er voor zorgen dat meisjes een betere toekomst krijgen, en verder Wycliffe Bijbelvertalers (Wilma Wolthuis), Jeugd met een Opdracht Heerde (Louise ten Wolde), Stichting Geef een Lach, opvang kinderen in Moldavië (Job Burger), Stichting MAF, Open Doors, Mersyships en Trans World Radio.

Uw belangstelling en financiële steun wordt zeer gewaardeerd door de betrokken mensen en organisaties, zij ervaren het ook als bemoediging. Namens hen en ons: hartelijk dank!

Bij Oikocredit is een legaat geplaatst. Oikocredit investeert in micro kredieten aan kleine ondernemers ( Latijns Amerika, Afrika, Azië) die daarmee zelf aan hun toekomst kunnen bouwen.

ZWO commissie: Willemien Holtrop (waarnemend voorzitter), Cora Pluim (secretaris), Jan Molenberg (penningmeester), Ate Kuiken, Philips Wassenaar en Marja Bakker (diaken). Contactadres: Cora Pluim, tel.0341 453802, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.