Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking

Hits: 42301

Gelukkig begrijpen we in onze gemeente goed dat de wereld veel groter is dan Nederland. Voor Zending en Werelddiaconaat is dan ook veel aandacht. De meeste informatie die onze Protestantse Gemeente ontvangt is afkomstig van Kerk in Actie, de landelijke organisatie die namens een aantal kerken in Nederland contacten onderhoudt met kerken en christelijke organisaties over de hele wereld en honderden projecten van lokale partners steunt. Het is dus al lang geen eenrichtingsverkeer meer waarbij wij vanuit Nederland zouden bepalen wat de prioriteiten zijn die moeten worden aangepakt. En omgekeerd inspireren en bemoedigen zij ons in Nederland en bevragen ons op onze geloofsbeleving en op wat dat voor ons handelen betekent.

In onze gemeente is al jaren een werkgroep ZWO actief. We proberen gemeenteleden zo goed mogelijk op de hoogte te houden hoe kerken elders de blijde boodschap doorgeven en inspelen op de noden in hun omgeving. Bij collecten voor ZWO delen we folders uit, in de 40 dagentijd zijn er boekjes voor geïnteresseerden, we schrijven in Samen Geroepen of we staan na een kerkdienst met brieven en handtekeningenlijsten voor  Amnesty International of voor een groet aan gevangenen in binnen- en buitenland.

Gemeenteleden krijgen bij de actie Kerkbalans ook de mogelijkheid om bij te dragen voor ZWO. Uit de lijst van projecten van Kerk in Actie kozen we 3 projecten die we enkele jaren steunen, we besteden hieraan ongeveer 80% van het geld dat we binnen krijgen.

Projecten die de PGHarderwijk steunt voor  2020/2021

Guatemala; een vakopleiding voor inheemse jongeren

Guatemala kent veel geweld en corruptie, mede door de gruwelijke burgeroorlog die het land decennia lang teisterde. De sociale en economische ongelijkheid in het land zijn groot. Vooral jongeren die tot de Maya-bevolking behoren hebben nauwelijks toegang tot onderwijs en weinig kans op werk. De organisatie Vredescentrum Barbara Ford biedt 80 jongeren per jaar een vakopleiding,  bijvoorbeeld tot imker of een opleiding textiel bedrukken. Zij brengen de jongeren vervolgens samen in coöperaties, waarbij ze gezamenlijk een onderneming starten. Tijdens hun opleiding volgen ze een training van 60 uur over sociaal-economische rechten in Guatemala. Ook zal de door jongeren geleide coöperatie voor honingproducenten in de Quiche regio worden ondersteund. Het Vredescentrum Barbara Ford biedt jongeren zo een unieke kans om een eigen inkomen te verwerven en hun levensomstandigheden structureel te verbeteren. Dat geeft hen hoop op een goede toekomst. Wij steunen dit project met €10.000,- in 2020 en 2021.

Syrische Kerken als bakens van hoop
Uitzichtloos en rampzalig is de situatie in Syrië. Steeds meer mensen in nood doen een beroep op kerken voor onderdak, voedsel en veiligheid. De zelf zwaar getroffen Syrische kerken bieden tussen de puinhopen hulp aan iedereen die bij hen aanklopt. We steunen als PGH de kerken in Syrië zodat zij moed houden om hun belangrijke werk te blijven doen. We ondersteunen het diaconale werk van de Syrisch Orthodoxe Kerk. In het hele land helpen zij mensen in nood bij het vinden van tijdelijk onderdak en verstrekken zij voedselpakketten, babyvoeding en medicijnen. Meer informatie: www.kerkinactie.nl/projecten/steun-syrische-vluchtelingen
Wij ondersteunen vanaf 2017 dit project met € 15.000 per jaar.

Versterk de kleine kerken in Bangladesh   (Bijbel)onderwijs op het platteland van Bangladesh
In het Islamitische Bangladesh behoren christenen tot de armste bevolkingsgroep. Christenen, ook de voorgangers, kunnen vaak amper lezen of schrijven. Met het “Mymensingh church care program” ondersteunt de Baptist Church of Mymengsingh, partner van Kerk in Actie, hen op allerlei manieren: leiderschapstrainingen voor voorgangers, alfabetiseringscursussen en bijbelonderwijs voor volwassenen en huiswerkbegeleiding voor kinderen. Daarnaast biedt de kerk vrouwen bijvoorbeeld naailessen aan, zodat ze vanuit hun eigen huis extra geld kunnen verdienen om hun gezin te onderhouden. Aan gemeenteleden worden microkredieten verstrekt om trainingen te volgen zoals groenten verbouwen of hoe een koe te verzorgen. Daarmee kunnen ze het gezinsinkomen verhogen en een leven leiden boven de armoedegrens. Meer informatie: www.kerkinactie.nl/onderwijsbangladesh
Wij ondersteunen dit project vanaf 2018 met €10.000 per jaar.

Daarnaast steunen we projecten die voor het merendeel worden aangedragen door mensen in Harderwijk. Enkele voorbeelden: Stichting Muhoza geeft steun d.m.v. microkredieten aan weduwen en wezen in Rwanda voor verbetering van leefomstandigheden. Stichting FEMME, is een kleinschalig dorpsproject in Togo en draagt bij aan scholing van meisjes en wil er voor zorgen dat meisjes een betere toekomst krijgen, en verder Wycliffe Bijbelvertalers (Wilma Wolthuis), Stichting MAF en Edukans.

Uw belangstelling en financiële steun wordt zeer gewaardeerd door de betrokken mensen en organisaties, zij ervaren het ook als bemoediging. Namens hen en ons: hartelijk dank!

Samen sparen
Postzegels, ansichtkaarten, geboortekaartjes, mobieltjes, cartridges en munten worden in kerken door het hele land ingezameld voor Kerk in Actie. De landelijke opbrengst was in 2017 € 31.533. Zeker de moeite waard dus om aan mee te doen! Dubbele kaarten (behalve voor een goed doel) en zelfgemaakte kaarten (helaas) hebben geen waarde voor verzamelaars, dus die a.u.b. niet inleveren. In beide kerken (Plantagekerk en de Regenboog) staan dozen waarin u alles kunt deponeren. CP Plantagekerk Ina Lobensteijn, tel 0341 432186 e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., CP  K.C. de Regenboog Grietje Assies.

ZWO commissie: Willemien Holtrop (waarnemend voorzitter), Cora Pluim (secretaris), Jan Molenberg (penningmeester), Ate Kuiken, Philips Wassenaar en Marja Bakker (diaken). Contactadres: Cora Pluim, tel.0341 453802, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.