Ruud, een buitengewone kerkganger

Ruud op orgel

(klik op de foto om hem te horen spelen)

De bezoekers van de Plantagekerk kennen hem intussen wel. Spits gezicht, kort geschoren haar, sigaretje achter het oor, camouflagejack aan en vaak een oranje veiligheidshesje. Dat is Ruud. Elke zondag en ook geregeld doordeweeks wipt hij aan bij de kerk. Sinds kort op zijn bakfietsje, lopen vanaf ’s Heeren Loo was toch wel een endje. Ruud heeft een fijne band opgebouwd met koster Annemarie, en ook met de heren organisten. Als de deur open is, op donderdag koffiemorgen en voor de dienst, kruipt hij achter de vleugel, en liever nog achter het orgel. Een hele dienst uitzitten, daar heeft Ruud het zitvlees niet voor. Tegen het einde piept hij samen met de kinderen de kerk in, loerend naar het moment dat zijn collega (zo noemt hij hem) het orgel vrij geeft. Want Ruud is een getalenteerd mens. Achter de toetsen, daar is hij in zijn element. Uit het hoofd speelt hij tal van christelijke liederen. Daarbij kan hij ook aardig overweg met de voetpedalen. Helemaal zelf aangeleerd, vertelt hij, alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Ook in de kerk van ’s Heeren Loo speelt hij nu en dan. Hij is trouwens voor zijn appartement op zoek naar een elektronisch orgel. Ruud is blij met zijn geloof. Met Pinksteren had hij zijn bakfiets opgesierd met geloofsgetuigenissen.
Dat is Ruud, een Paradijsvogel.

Koffieochtenden Plantagekerk

Koffie

U bent van harte welkom voor kop koffie/thee en ontmoeting  van 10:00 uur-12:00 uur op de volgende data:

15 juli; 19 augustus; 16 september; 21 oktober; 18 november; 16 december.

 

Paaskaars 2022 vanuit Plantagekerk

Paaskaars aan Laura Stade

De Paaskaars van vorig jaar is overhandigt aan Laura Stade. Als blijk van medeleven en als dank voor alles wat zij in onze gemeente doet.
De wijkkerkenraad

GEMEENTEBIJEENKOMSTEN IN JUNI 2023

Open deuren Plantagekerk

De Algemene Kerkenraad organiseert op donderdag 22 juni en vrijdag 23 juni aanstaande gemeentebijeenkomsten. Op deze bijeenkomst wordt u / jij bijgepraat over verschillende zaken binnen de PGH. Het voornaamste onderwerp van de bijeenkomst is de stand van zaken met betrekking tot de renovatie van de Plantagekerk.
De gemeentebijeenkomst op donderdag 22 juni is in de Plantagekerk en begint om 19.45 uur. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur. De gemeentebijeenkomst op 23 juni is in kerkelijk centrum De Regenboog en deze begint om 10.00 uur ’s morgens. De deuren gaan open om 09.45 uur.
Na afloop van beide bijeenkomsten is er volop gelegenheid om elkaar op een ontspannen manier te ontmoeten en te spreken.
We ontmoeten u / jou graag bij één of beide bijeenkomsten.
U /jij bent van harte uitgenodigd.
De Algemene Kerkenraad.

Vrouwelijke maatjes gezocht!

maatje.png
Ben jij een vrouw met hart voor de ander en wil jij een maatje zijn voor een vluchteling? Deze vrouwen uit Syrie/ Afghanistan (allen statushouders) hebben behoefte aan contact met Nederlandse vrouwen. Het gaat daarbij om een gewoon gezellig contact, samen praten, koffie/ thee drinken, evt eten/ koken of wandelen.

Jarigen – middag PGH op 29 juni en 27 juli

slingers

Op de laatste donderdag van de maand wordt er vanaf 14.30 uur – 16.30 uur een 'senioren-jarigen-middag' gehouden in één van de zalen van de Plantagekerk.
Senioren die in die betreffende maand jarig zijn, worden uitgenodigd via de verjaardagskaart. Het is goed om als gemeente samen de ‘vierdagen te vieren’ en
elkaar te ontmoeten. Daarbij tegelijk de mogelijkheid te bieden de seniorenpastores te spreken. Jarigen, weet u welkom en neem gerust iemand mee.

Namens Henny, Janny, Wilma en Frieda.

Fonteindienst 11 juni

fonteindienst 11 juni 2023.indd instagram.png

 

Het thema van deze Fonteindienst is “Verlichtend”. Een woord wat je op meerdere manieren kunt uitleggen. Hoe? dat houden we nog even geheim. Als basis voor de overdenking lezen we Efeziërs 5: 8-20. De voorganger vandaag is Judith Bouma. Zij is voor de eerste keer voorganger in een Fonteindienst en is werkzaam in het Gevangeniswezen. De muziek wordt verzorgd door Embrace. Er is gekozen voor een iets andere opzet van de Dienst; Kom en laat je Verrassen! Er is kinderdienst en oppas.
Deze dienst begint omn 11:300 uur en is ook online te volgen en is te bekijken via CAI TV kanaal 707 of via de website www.pgharderwijk.nl/live-stream (klik op de foto van de plantagekerk).

Harderwijks Strijkkwartet op PodiumPlantage

pod.plant juni.jpg

 

PodiumPlantage ontvangt zaterdag 24 juni het Harderwijks Strijkkwartet o.l.v. Davita Laseur. Het ensemble bestaat uit Davita Laseur viool I, Thomas Hamberg viool II, Thirza Jonkers altviool en Esther Iglesias cello.
Alle violisten komen voort uit de vioolopleiding van Renée en Roelof Klaasen en het Harderwijks Strijkorkest, waarvan Roelof al jarenlang de artistiek leider van is. Ze hebben elk al diverse keren als instrumentalisten meegewerkt bij de Bachcantatediensten in de Plantagekerk. Op PodiumPlantage spelen ze bekende muziek, veelal geschreven voor strijkkwartet. Naast werken van Bach, Barber en filmmuziekcomponist Williams spelen ze alle delen van Mozart´s Eine kleine Nachtmusik.
Zaterdagmiddag 24 juni om 16.00 uur, zaal open 15.30 uur, toegang gratis, collecte aan de uitgang.

Bijzondere klimaat-dienst 11 juni Plantagekerk

Klimaat dienst

Op zondag 11 juni wordt er in de Plantagekerk een wel heel bijzondere kerkdienst gehouden. Centraal in deze dienst staat het thema: ‘Ook ik ben verantwoordelijk voor de schepping’. Als we Genesis 1: 26 mogen geloven. Daarin staat dat God de wereld die Hij even daarvoor heeft geschapen overdraagt aan Adam en Eva.
Goed rentmeesterschap, lukt dat ons/u/jou nog een beetje? Na een korte inleiding door ds. Marissa van Meijl is het woord aan Alfred Slomp. Hij is verbonden aan de Groene Kerken en de christelijke milieubeweging A Rocha. Op zijn aanstekelijke, luchtige wijze zal Alfred ons onder de aandacht brengen: wat gaat er goed met onze wereld,

Foto expo in koffiezaal Regenboog

RELINDE KATTENBERG.jpg

In de koffiekamer zijn vier prachtige foto's opgehangen van de beeldend kunstenaar Relinde Kattenberg (ritme, verspilling, zorg en dagje uit).
Kijk en laat op je inwerken! De fotobeelden sluiten goed aan bij de Hymne die er permanent hangt.

Hymne
Getrouwe Vader, zie ons aan, wees,
Zoon van God, met ons begaan,
vertroost ons, Geest, in deze tijd, 
U die regeert in eeuwigheid.

Veel kijk plezier tijdens de koffie. 

Theatergroep HENS 16 juni

Micha theater.jpg

“Ik zoek, in elke schets, in elk portret, in elk schilderij. Ik zoek, maar vind hem niet”.
De kunstenares Michal doet pogingen om op het linnen haar relatie met de mannen in haar leven vorm te geven.

Bible Journaling mei Regenboog

In de groep zijn wij bezig geweest met het thema vrijheid. Dit komt heel veel voor in de bijbel. Hieronder de resultaten die wij gemaakt hebben.

 

bible jour.1 bible jour.2

Bidden voor de vluchtelingen

Breng vrede

Heeft uw gemeente ook het verlangen om een instrument te zijn van Gods vrede? Doe dan mee met de Vluchtelingengebedsweek!Stichting Gave organiseert van 18 t/m 24 juni weer deze jaarlijkse gebedsweek. Die sluit aan op de Wereldvluchtelingendag van de UNHCR die gehouden wordt op dinsdag 20 juni. Het thema dit jaar is: Breng vrede.Gave ondersteunt deze gebedsweek met diverse materialen. We hebben gratis gebedsboekjes met voor elke dag een bijbeltekst en een gebedsonderwerp. Deze gebedspunten zijn deels aangedragen door voormalige vluchtelingen. We nodigen kerken uit om op zondag 18 juni een themadienst te houden. Ook voor deze themazondag stellen we kosteloos informatie beschikbaar. Dit is aan te vragen via onze website. Hier vindt u ook meer informatie over de Vluchtelingengebedsweek. Bidt u ook mee?

Praten met volle mond 14 juni

 praten met volle.jpg

Elke eerste woensdag van de maand is er in de Plantagekerk ‘Praten met volle mond’, een gezonde en gezellige lunch met ‘inhoud’: een gespreksthema, aangedragen door een van onze predikanten of een andere inleider. Iedereen is er welkom. Doel is om op gezellige wijze contact te leggen met anderen. Samen eten is bij uitstek de gelegenheid om samen nog wat door te praten. Of gewoon te genieten van de gezelligheid. Vandaar ‘praten met volle mond’.
De lunch, een broodmaaltijd met meestal

Stina uit de Bosch exposeert in de Plantagekerk

 stina bosch.jpg

In de Plantagekerk is vanaf donderdag 20 april de expositie ‘In vogelvlucht’ van gemeentelid Stina uit de Bosch te zien. Stina schildert al vele jaren en heeft vaker geëxposeerd. Ze werkt in olieverf op groot formaat doeken. In flinke kleurige vlakken verbeeldt ze ruimte; de ruimte en veelkleurigheid die zij zoekt in haar geloof. ‘Geloof in kleur en ruimte’ is dan ook de ondertitel van deze serie.
De nieuwe expositie wordt donderdagmorgen 20 april om 10.30 uur geopend en is tot medio juli te zien rond de kerkdiensten en ook iedere donderdagmorgen tijdens de koffie-inloop.

Nieuws over de Fakkelvieringen

 

Nieuws over de Fakkelvieringen

De verschillende Fakkelvieringen (Thomas en Taizé) worden altijd voorbereid door een enthousiast team. Samen met de betreffende voorganger zijn de voorbereidingsavonden altijd erg inspirerend en verbindend. We merken dat we al een tijdje te weinig teamleden hebben, waardoor niet alles goed lukt wat we zouden willen. Daarom hebben we besloten om de Thomasviering op zondag 25 juni en Taizé viering op zondag 26 november niet door te laten gaan. Dat vinden we uiteraard jammer!

Daarom verwelkomen we graag nieuwe teamleden. Je hoeft niet alle Fakkelvieringen mee voor te bereiden, met name voor de Thomasviering zoeken we uitbreiding. Maar mocht je meer voor de Taizé viering willen gaan, dan is daar zeker ruimte voor. Neem contact op met coördinator Evelien Kouwer op  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0627422338 om meer informatie te krijgen\je aan te melden.

Informatie over de Fakkelvieringen is nu ook in de Scipio app te vinden. Er is nu een Fakkelviering groep waar u/jij ook lid van kan worden. Toets op Menu in de app en kies dan onderaan in het Menu: Mijn Groepen. Toets op Ontdekken en dan ziet u/jij daar de Fakkelviering groep staan. We delen daar niet alleen wanneer de Fakkelvieringen zijn, maar ook foto’s, video’s en informatie over ons team. En u kunt reageren op onze Fakkelvieringen.

Voortgang zoektocht Fonteinpredikant

fonteinwerk logo

Sinds het afscheid van ds. Henk Jansen in juli 2022 missen we als Fonteinwerk een predikant. Tijdens de inspiratieavond op 12 januari hebben we kort gesproken over de zoektocht naar een nieuwe Fonteinpredikant.

De huidige commissie bestaat uit:
(zie foto’s bovenste rij vlnr): Albert Bonestroo, Christa Visser, Ewout Schouten, Annalien Koel,  
(onderste rij vlnr) Job Burger, Klaas de Vries, Martijn Stuiver en Antonio Berrenchina.

BC 2

Nieuws van Wilma & Ruth

kerst met Daniel en Kharine
Wilma schrijft:
Na bijna 5 maanden met verlof te zijn geweest is Carin in november weer veilig thuis gekomen. Het is fijn om weer met z’n drieën te zijn. De politieke spanning is nog niet geweken hier. De nieuwe president heeft veel steun in de bevolking maar het is niet gemakkelijk in de politieke arena zich staande te houden. De veiligheid blijft een punt van zorg, de verhoudingen tussen Burkina en Frankrijk staan nog steeds op scherp. Er zijn in totaal 2 miljoen interne vluchtelingen hier in dit land. Dit zijn mensen die zich niet meer veilig voelen in hun dorp en naar de grote steden zijn gevlucht waar ze in zeer primitieve omstandigheden worden opgevangen. Vaak zijn ze zonder hun vee en bezittingen gevlucht en daarnaast zijn ze vaak getraumatiseerd. Graag jullie gebed voor de veiligheidssituatie en de vele (christelijke) vluchtelingen.

Renovatie Plantagekerk komt steeds dichterbij

Plantage kerk banner website
Sinds 2017 gebruiken we de Plantagekerk als gemeentekerk. En toen al was duidelijk dat de Plantagekerk aan een grondige renovatie toe was. Het is echter niet makkelijk om een goed plan te maken voor een monumentale kerk waar iedereen goed mee uit de voeten kan. Maar dat plan is er nu.

Rooster Podiumplantagekerk

pauze podium

PROGRAMMA 2023:                        

24 Juni   Harderwijks Strijkkwartet op PodiumPlantage

====

=====

26 Aug. Vocaal ensemble Fontana

23  Sept.  Evensong  Capella Kampen o.l.v. Ab Weegenaar

28 Okt.  Kamerkoor Vox Flevium

25 November Harmonie-orkest de Verbinding (Harderwijk/Ermelo)

23 December Octet/Voxtet 

Alpha cursus

Guest FB PostArtboard 1 nl

Netfix en TV ook zo zat? Ga iets leuks doen: Alpha-online is een plek waar je meer kunt ontdekken over geloof en de zin van het leven (je weet wel, de makkelijke dingen in het leven ;-)  ). Elke bijeenkomst is er een video en tijd voor een goed gesprek. Heb je zin om ook te komen?

19 januari 2021 start er weer een nieuwe Alpha-online. De Alpha bestaat uit 10 cursusavonden waarin je meer leert van het christelijk geloof. Je gaat ontdekken wat geloven voor jou persoonlijk kan beteken. Vanwege Corona, gaat de Alpha dit jaar online. Dezelfde cursus, dezelfde inhoud, maar nu vanuit je eigen woonkamer. Meer weten, neem contact op! Mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel 06-53816746

Voor meer informatie....