Wereldbol-Veldkampkerk

Hits: 634

stentor
Vanuit De Stentor (krant) West-Veluwe, zaterdag 15 juni. Gaat de wereldbol die op de Harderwijkse Veldkampkerk stond naar de buurttuin? Bewoners van de wijk Veldkamp kunnen zich er binnenkort over uitspreken. ,,Het is wel een religieus symbool. Zonder overleg plaatsen is niet verstandig." De Veldkampkerk is in februari afgebroken. De kerk had twee bijzondere ornamenten die een tweede leven verdienen.

Een gebrandschilderd raam siert nu de opgang naar het palingmuseum van Dries van den Berg. De wereldbol, die op het topje van de kerk stond, zou naar een particuliere tuin verhuizen. Maar dat laatste plan gaat niet door. De bol, met een diameter van ruim 2,5 meter, bleek te groot voor de tuin in kwestie. Peter Kamphuis, bewoner van de wijk Veldkamp, kreeg daar lucht van en vroeg of de wereldbol te koop was. Voor honderd euro werd hij de nieuwe eigenaar. Maar van meet af aan was het zijn bedoeling om de bol op een voor iedereen toegankelijke plaats in de wijk te plaatsen. De buurttuin is de meest logische plek. Deze buurttuin is het initiatief van Peters vrouw Bea. Inmiddels is de buurttuin bezig aan een vijfde seizoen. Elke maandagavond werkt er een groep van maximaal vijftien vrijwilligers. Het is een echte ontmoetingsplaats geworden. En dat is ook waar het buurtteam Veldkamp naar streeft. Peter, zelf bestuurslid van dat buurtteam: ,,Ik wil graag mensen verbinden. Die tuin is zo'n bindmiddel." In de tuin staan inmiddels een grote picknicktafel, een aantal banken en de gemeente heeft een waterpomp geplaatst. Ruimte voor de wereldbol is er nog wel. Wijkmanager Bram Oudejans: ,,Toen het idee werd geopperd om het ornament te behouden voor de wijk, heb ik vanuit de gemeente meteen onze ondersteuning toegezegd. Als gemeente vinden we het leuk wanneer dergelijke initiatieven ontstaan." De bol zelf heeft schade opgelopen tijdens de sloop van de kerk. Volgens Kamphuis lag dat aan de constructie. De wereldbol was bevestigd aan een meterslange pin die door het dak stak. Het was een heel gedoe om het dak te slopen en tegelijkertijd het ornament heel te houden. De gebutste wereldbol ligt nu opgeslagen op gemeentelijk terrein bij sportpark De Strokel. Gerepareerd 15-6-2019 de Stentor https://krant.destentor.nl/titles/destentor/7150/publications/15613/articles/918684/34/1 3/3 Als de buurt voor plaatsing stemt, wordt de bol gerepareerd. ,,Het is wel een religieus symbool. Zonder overleg plaatsen is niet verstandig", zegt Kamphuis, die meldt dat de gemeente heeft toegezegd de reparatiekosten te zullen betalen. Oudejans bevestigt dat er wel wat geld voor een opknapbeurt is, maar dat het om bescheiden bedragen gaat. Wijkbewoners worden opgeroepen zaterdag 22 juni naar de vijver te komen. Tegenover Veldkamp 29 is een informeel samenzijn waarna duidelijk wordt of de wereldbol, die in 1957 op de kerk is geplaatst, voor de wijk behouden blijft.

Actueel nieuws PGH

 • Ja het kon weer!

  RB 12 juli 2020

  Eindelijk kon het weer, naar de kerk. 12 juli waren er 90 mensen in de dienst, kinderdienst en tienerdienst in de Regenboog. Veel mensen vinden het nog spannend, of blijven thuis omdat ze voor het scherm wél mee kunnen zingen. Voor de mensen die er waren was het zeker fijn elkaar weer te zien. De kids vierden een uur lang
  Lees meer...

.

 • Inzamelactie voedselbank

  voedselbank 400
  WEEK 32 - 33 Door het coronavirus heeft de voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten een tekort aan producten voor mensen in financiële nood.  U kunt helpen door producten in te leveren. U kunt helpen door producten in te leveren. Voor aankomende week

  Voor week 32 ((3-8 augustus):
  - Pot kruidenmix voor vlees
  - Pak roggebrood
  - Zak appels

  Lees meer...

.

 • Snuffelmarkt PGH

  marktkraamGelukkig, de Snuffelmarkt draait weer als vanouds en velen hebben de eerste keer hun slag kunnen slaan. Open: elke eerste en derde zaterdag van de maand van 9-12 uur. En tweede en vierde woensdagmiddag van 13.00-16.30 uur.  Locatie: De Wijde Blik, Fokko Kortlanglaan 181. We hopen dan de zaak weer op orde te hebben en u als belangstellende/koper te ontmoeten. Gezien de coronavoorschriften moet alles wel gefaseerd gebeuren. Bij binnenkomst moeten de handen gedesinfecteerd worden en er zijn looproutes in het gebouw aangebracht. We hopen dat iedereen zich aan de voorschriften houdt.