Roemenië

Hits: 502

Roemenie voorjaarreis
De voorjaarsreis naar Roemenië Ook dit voorjaar heeft de werkgroep Dresden – Roemenië weer en reis naar Roemenië ondernomen. Deelnemers  van de eerste week (21- 30 april) waren Iet Talsma en Maaike van der Wal, bouwkundige Durk Reitsma, onze lassers/monteurs Ieke Rippen en Gerrit Kombrink en de Ford buschauffeurs Henk Grosman en Albert Bode. Deelnemers tweede week (29 april tot 6 mei) waren Hetty Hagen en Anneke Westendorp, René Assies en zijn vrienden en onze lassers/monteurs Ieke Rippen en Gerrit Kombrink. Dit keer waren er naast de gebruikelijke (half)jaarlijkse activiteiten,

het rondbrengen van levensmiddelenpakketten voor de allerarmsten en aanvulling van het nood- en broodfonds, een aantal extra redenen om de reis te maken:

1. De twee jaarlijkse vergadering op zondag 23 april van het samenwerkingsverband van de gereformeerde gemeente Dresden, de Protestantse Gemeente Harderwijk en de gereformeerde gemeente Stina de Mures/Copand.

2. We wilden naast de garage een afdak realiseren voor diverse landbouwmachines, zodat deze niet meer in weer en wind staan. Hiervoor moest in de eerste week het staalwerk worden gelast en vervolgens in de tweede week het afdak worden opgebouwd.

3. We hadden een ligrolstoel gekregen voor een bijna verlamd meisje en een fietsrolstoel voor Laszlo, de oud elektricien die slecht ter been isd.

4. Ook was er een tweedehands combine aangeschaft ter vervanging van de zeer oude combine. Het transport van deze maaimachine zou plaats vinden in deze periode, zodat onze leden aanwezig konden zijn bij het weer monteren.

Helaas konden Henk en Ineke Venema niet mee in verband met de gezondheid van Henk.

Van Ford dealer Broekhuis hadden we voor een week een Ford Transit-bus ter beschikking gekregen om de ligrolstoel, de fietsrolstoel en diverse normale rolstoelen, rollators en overige spullen te kunnen vervoeren. Vrijdagmorgen 21 april vertrokken we vroeg uit Harderwijk en zaterdagmiddag laat arriveerden we bij de pastorie in Stina de Mures. Daar werden we verwelkomd door dominee Tamas Kürti een aantal Duitse werkgroepleden uit Dresden. Na een korte inspectie buiten zagen we dat de betonvloer van het afdak al was gestort en dat de Roemeense bouwvakkers waren begonnen met het metselwerk van de muren van het afdak.

Zondagmorgen om 11:00 uur was een gemeenschappelijke kerkdienst in het kerkje van Copand. Hiervoor was een dominee uit Cluj uitgenodigd om de dienst in het Hongaars, Duits en Nederlands te leiden. De preek ging over psalm 133 “Hoe goed is het, hoe heerlijk als broeders bijeen te zijn” en na afloop van de dienst werd stilgestaan bij het feit dat het in 2016 vijfentwintig jaar geleden was dat het samenwerkingsverband was begonnen. Eckehard Glöbig uit Dresden hield daarover een leuk verhaal en gaf de drie partnergemeenten allen een triangel als symbool van het samenwerkings-verband. Om 14:00 uur begon in Stina de Mures een feestmaaltijd in het cultuurhuis van de gemeente Noslac. Hierbij aanwezig waren de drie dominees Peter Visky, Levente Siko en Tamas Kürti die deze 25 jaar hier werkten. Zondagmiddag laat werd in de pastorie de tweejaarlijkse vergadering van de drie partne gemeenten gehouden. Gezamenlijke problemen zijn het aantal door vergrijzing teruglopende gemeenteleden en bijbehorende tekorten.

Maandag bleek dat het staal voor de dakspanten pas dinsdagmiddag zou worden geleverd, daarom werd begonnen met het aanpassen van de deuren van vorig jaar gerealiseerde de garage-uitbreiding. Na het uitladen van de Ford-bus werden de ligrolstoel en fietsrolstoel naar hun bestemming gebracht. De blijde gezichten van de ontvangers spraken boekdelen. Ondertussen waren de dames begonnen met het gereedmaken van de circa 50 levensmiddelenpakketten voor de allerarmsten in de dorpjes. Deze pakketten werden dinsdag en woensdag met de bus bezorgd. Woensdag werd begonnen met de laswerkzaamheden van de dakspanten, liggers en kolommen en werden de houten balken voor de dakplaten geleverd. Vrijdagmorgen waren de zeven spanten gereed en werd begonnen met de kolommen en liggers. Tevens werd uit Nederland gemeld dat het transport die dag was vertrokken.

Zaterdag gingen de dames met Durk en de Ford-bus terug, de twee lassers bleven zaterdag de laatste kolommen en liggers afronden. Zij kwamen een week later terug met de tweede ploeg reizigers die het afdak hebben gemonteerd. Van deze tweede week is een apart verslag gemaakt. De combine arriveerde zonder problemen op de woensdag en werd weer in elkaar gezet en uitgeprobeerd.

Al met al twee zeer productieve weken waar we mede door het mooie weer met veel genoegen op terug kijken. Het met acties e.d. verzamelde geld werd goed besteed.
N.B. alle reis- en verblijfskosten worden zoals gebruikelijk door de deelnemers zelf betaald.

Albert Bode, secretaris.