Expositie Plantagekerk

Hits: 252

In de Plantagekerk hangt sinds 6 januari, Driekoningen, een expositie van iconen. Exposities in de Plantagekerk zijn een initiatief van de nieuwe kunstcommissie, die hiermee een mooie traditie van de vroegere werkgroep Open Plantagekerk nieuw leven inblaast. De wijkkerkenraden hebben met de nieuwe activiteit ingestemd. In de commissie zitten Annelies Middelkoop, Peter Kamphuis, Betsie Duenk en Ans van der Boom.
De iconen zijn gemaakt door Harry Smith uit Amersfoort, een leerling

van de icoondeskundige Jan Verdonk. Ze blijven te zien tot aan de 40-Dagentijd, begin maart. Harry Smith verzorgde begin 2017 een leerhuis over iconografie. Hij vertelt: “Ik kwam als iemand van protestantse huize in aanraking met iconen en ik werd geraakt door de eenvoud en symboliek. Alle iconen kennen een voorgeschreven traditie qua afbeelding, kleurgebruik, ei-temperaverf en afwerking. Hoewel de oorsprong in de oosters orthodoxe kerk ligt, groeit in de protestantse kerk de interesse voor iconen. “De iconen die tot aan de 40-Dagentijd zijn tentoongesteld in de Plantagekerk heb ik in de afgelopen jaren geschilderd, of zoals men in de traditie zegt: geschreven. In alle eenvoud, de pigmenten met eigeel gemengd, soms gebruik makend van bladgoud, op een plank die van tevoren met beenderlijm, kalk en een linnen doek bewerkt is. Een icoon is niet mooi of lelijk, de afbeelding staat op zichzelf en dat mag je beleven. Ik hoop dat u als beschouwer ook geraakt wordt door de bijbelse afbeelding.’
Meer achtergronden over iconen en de bijzondere manier waarop ze worden vervaardigd leest u op onze website (pgharderwijk.nl/kunstcommissie).


Meer exposities

De kunstcommissie wil vaker kleine exposities organiseren tijdens de ‘groene periodes’ tussen de kerkelijke hoogtijperiodes door. In de hoogtijperiodes zelf blijft er aandacht voor eigen kerkelijke kunstuitingen zoals de gequilte antependia, de geschilderde Paascyclus uit de Stadsdennenkerk en het bloemschikwerk aan de wanden rond Kerst en de 40-Dagentijd. De kunstcommissie mikt op zo’n drie religie-gerelateerde exposities per jaar. De exposities vormen tevens bijdragen aan het laagdrempeliger maken van de kerk en worden met de nodige publiciteit omgeven. Ze zullen zijn te bekijken rond de kerkdiensten maar ook doordeweeks bij open activiteiten zoals de wekelijkse koffie-inloop op de donderdagmorgen.

De kunstcommissie heeft zelf al enkele ideeën maar komt uiteraard heel graag in contact met mensen uit de eigen gemeente die iets hebben te exposeren of suggesties hebben. Het moet wel letterlijk en figuurlijk in de kerkzaal passen.

Contact: Annelies Middelkoop, tel. 419591, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..