Amnesty schrijfactie zondag 3 juni

Hits: 292

amnesty international logo 400
Zondag 3 juni kunnen we na  de kerkdiensten weer Amnesty brieven schrijven of ondertekenen. Deze keer is de schrijf/ handtekeningenactie gericht op de Egyptische regering.

Egypte pakte in de aanloop naar de presidentsverkiezingen mensenrechtenactivist Ezzat Ghoniem  en drie journalisten en een advocaat op. De aanklachten tegen hen zijn verzonnen. Ze kunnen vijftien jaar celstraf krijgen.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van eind maart arresteerden de Egyptische autoriteiten presidentskandidaten, activisten, journalisten en publieke figuren die op sociale media en in interviews hun kritische mening gaven. Ook censureerden ze bijna vijfhonderd websites.

Ezzat Ghoniem is medeoprichter van een mensenrechtenorganisatie. Hij werd op 1 maart opgepakt. Drie dagen wist niemand waar hij was. Azzoz Mahgoub zit ook sinds 1 maart vast. Hij is de advocaat van een moeder die in een BBC-documentaire vertelde over de gedwongen verdwijning van haar dochter. Ook journalisten Mustafa al-Aassar en Hassan al-Banna Mubarak verdwenen na hun arrestatie op 4 februari dagenlang. Journalist Moataz Wadnan publiceerde een interview met iemand die een presidentskandidaat steunde die het wilde opnemen tegen de herkozen president al-Sisi. Kort daarna pakten de autoriteiten hem op.

Verzonnen aanklachten De vijf mannen worden beschuldigd van lidmaatschap van een verboden groep, het verspreiden van vals nieuws en het geven van valse informatie aan internationale instanties.

Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 juli 2018 een brief aan de Egyptische openbaar aanklager. Roep hem op de mannen onmiddellijk vrij te laten. Of zet uw handtekening op de handtekeningenlijst.  Doet u zondag 3 juni mee ?
Met vriendelijke groeten Philips Wassenaar ZWO/Amnesty